Exoticisme

Exoticisme laat zich in het Nederlands het best vertalen tot 'uitheems', oftewel datgene wat uit andere culturen afkomstig is. Het kristalliseert het idee van het verzamelen van externe elementen als een soort verfrissing, zonder daarbij jezelf en je eigen cultuur te verloochenen.

 

Mensen die van binnenuit tevreden zijn met zichzelf leven een vervuld leven en er is de mogelijkheid dat ze dat willen verrijken. Het is dan ook geen enkel probleem om naar andere culturen te kijken voor iets bruikbaars dat spannend is.

 

Op muzikaal gebied is dat al ontelbaar vaak gedaan. Nederlandse artiesten gebruikten vaak Italiaanse gecomponeerde liedjes waar ze alleen een Nederlandstalige tekst op hoefden te schrijven. Willy Alberti deed dit, Andre Hazes bediende zich hiervan en Paul de Leeuw is nog het meest aantoonbare voorbeeld. "Ik wil niet dat je liegt" werd namelijk net zo bekend als het oorspronkelijke lied "La Solitudine" van Laura Pausini.

Beethoven gebruikte in 'Ode to Joy' ook elementen, zoals een basdrum, die hij had overgenomen uit Turkse muziek. In een situatie als deze was het slechts een element wat hij toevoegde om iets te creëren wat het mooier en interessanter maakte. Beethoven deed dit om ook meer mensen wereldwijd te bereiken met zijn creatie als een soort overrijkende transcendentie.

 

Zoals Beethoven dit deed met muziek, zo kunnen wij op vergelijkbare wijze uitheemse aspecten gebruiken om ons leven te verrijken. Het kan bijvoorbeeld zoals we al jaren doen met eten. Voor Satanisten, en dan specifiek in hun rituelen, is het nadrukkelijk toepasbaar, omdat wij wonen in een multiculturele samenleving en onze soort is toch heel uniek: vleselijk van nature bestaande mensen en dat is iets specifieks van onze soort, en niet iets universeels.

 

We kunnen kijken wat er was in het verleden, heden en mogelijk in de toekomst. We kunnen het creëren, we extraheren wat ons bevalt en tot de verbeelding spreekt en dat als versiering of ornament gebruiken om onszelf te polijsten en te vieren wie we zijn. Het voegt toe aan het tevreden stellen van onszelf.

 

Spirituele mensen duiken in andere religies en trachten zich over te geven aan deze uitheemse culturele achtergrond. Het eten van insecten of het hoofd scheren, ook al wil je dit eigenlijk niet, maar omdat het volk uit de andere cultuur het doet, doen deze mensen het ook uit religieuze beweegredenen. Ze ontzeggen zich vanalles om iets na te jagen, om iets of iemand anders te worden, omdat ze geen eigenwaarde hebben of natuurlijke tevredenheid met zichzelf. Wij die tevreden zijn met zichzelf, vinden de hele wereld een mooie verzameling van ideeën die we ons eigen kunnen maken voor onze eigen doelen. En dit zit in ons allemaal. Het is allemaal te dienste van onze zelfontplooiing en vieren van het leven...

 

Magus Marinus van Zwoll, 5 mei 2015

Maak jouw eigen website met JouwWeb